Stania state

Genieten van nazomer. De wandeling Stania State gaat door het park van de state via bospaden naar het landgoed De Klinze en daarna richting Munein en Oentsjerk. Leuk aan deze route is dat er veel zandpaden in zijn opgenomen. Daarna is goed toeven op het terras van de Stania State.

Van Burgwerd naar Bolsward

kerk in Burgwerd, start wandeling

De wandeling die ditmaal centraal staat is “Heerema huis en Monsma state”, dat gaat dus naar het mooie Bolsward. Om stad en natuur te combineren, starten we in Burgwerd en lopen van daaruit naar Bolsward. De wandeling telt 11 kilometer. Impressies.

Nieuwe wandeling: Martenastins

De rondwandeling Martenastins gaat vanaf Hitzum naar Franeker. In Franeker staat een aantal prachtige steenhuizen of stinzen. De Martenastins, de Camminghastins, Klein Botnia en het Dekemahuis. De Martenastins uit 1506 is gebouwd in opdracht van Hessel van Martena. Het gebouw huisvest nu Museum Martena en is te bezichtigen. De wandeling gaat over het bolwerk langs het Sj├╗kelan, het kaatsveld, waar ooit het grootste kasteel van Friesland stond, het Sjaerdemaslot. Er valt veel te genieten in Franeker.

Werk in uitvoering

Het project Rondom Stins en State vordert gestaag. Inmiddels staan er 17 rondwandelingen op de site.

Allemaal gelopen? Op de website van het Groninger Borgenpad staan wandelingen rondom hetzelfde cultuurhistorische thema, zowel rondwandelingen als een lange afstandswandeling.

detail beeld Jongen met hond
detail beeld Tjipke Visser in het park van Stania State, Oentsjerk