Over ons

Fogelsangh State, Veenklooster

De cultuurhistorische wandelingen van Rondom Stins en State zijn een initiatief van Albert Buist en Ria Kroesen. We wonen al tientallen jaren in wat wij het mooiste deel van Friesland vinden, de Friese Wouden. Eerder maakten we, als geboren en getogen Groningers, het Groninger Borgenpad. De Groningers spreken van borgen, de Friezen van staten. Zowel borgen als staten ontwikkelden zich uit de steenhuizen of stinzen, waarvan er honderden in Groningen en Friesland hebben gestaan. Voor ons is Rondom Stins en State daarom een logisch vervolg op het Groninger Borgenpad.

Wandelen heeft veel voordelen. Hier noemen we er slechts één: er is geen betere manier om een gebied te leren kennen en de schoonheid ervan te ontdekken dan door er al wandelend doorheen te trekken.

Bij het maken van de wandelroutes hebben we vaak gebruik gemaakt van het boek van Rita Radetzky “Stinzen, Staten en Buitenplaatsen in Friesland”. De auteur geeft hierin een korte beschrijving van alle staten en stinzen. Informatie over stinzen en staten is ook te vinden op de website van de Stichting Staten en Stinzen.